Op 23 mei organiseren we een infoavond voor alle toekomstige derdes om 19u in de eetzaal van de school.

3e graad

Moderne talen

Voor wie?

Ben je gepassioneerd door de kracht van taal als communicatiemiddel en als drager van cultuur? Ben je helemaal in de ban van woordenschat, grammatica en zinsconstructies? Dan is de studierichting moderne talen op jouw lijf geschreven!

  • Je voelt je helemaal in je element tijdens debatten en voordrachten, maar ook poëzie, verslagen of essays schrijven is helemaal jouw ding.
  • En je dompelt je zo mogelijk nog liever onder in de boeiende fictie- of non-fictieverhalen die anderen hebben geschreven.
  • Daarnaast ben je gefascineerd door de geschiedenis en cultuur van landen waar Frans, Engels, Duits en Spaans wordt gesproken. En waarom zou je genoegen nemen met drie moderne vreemde talen… als je er ook vier kunt leren?
  • Maar er is meer! Je bent ook geïnteresseerd in de nieuwste taaltechnologieën en hun rol in onze samenleving.

Als je klaar bent om een wereld vol taal, cultuur en communicatie in al zijn glorie te ontdekken, dan is de richting moderne talen voor jou de ideale keuze!

Wat?

Stap binnen in de betoverende wereld van de moderne talen, waar taal en cultuur samenkomen in een dynamische en boeiende studierichting met een focus op doorstroom naar het hoger onderwijs (ASO).

Ontdek de fascinerende oorsprong van talen, verken de complexe wereld van de sociolinguïstiek en duik in de unieke taalkundige tradities van verschillende culturen. Leer hoe baby’s taal verwerven en verken de spannende mogelijkheden van taaltechnologie en kunstmatige intelligentie.

Maar dat is nog niet alles! In deze richting analyseren we ook literaire teksten, waarbij we de diepere betekenissen en intertekstuele verbanden ontdekken. We stimuleren de ontwikkeling van een persoonlijke schrijfstijl en verkennen de rijke literaire canon. Ontdek de diverse theaterstromingen en krijg inzicht in taalstoornissen en hun impact op de samenleving.

Als kers op de taart bieden we een uitgebreid pakket moderne talen aan, waaronder Duits, Engels, Frans, Nederlands en zelfs Spaans. Daarbij worden communicatieve vaardigheden verfijnd en wordt taalkundige kennis verdiept.
Kies voor moderne talen om de wereld van taal te verkennen en je horizon te verbreden!

Deze richting is inhoudelijk verwant met Latijn-moderne talen.

What's next?

Deze richting vormt de perfecte springplank naar verschillende academische opleidingen met een focus op taal, maar biedt ook mogelijkheden voor andere vervolgopleidingen waarbij het accent niet ligt op wiskunde of exacte wetenschappen.

 Enkele logische vervolgstudies

  • Geesteswetenschappen

    taal- en letterkunde, toegepaste taalkunde, gecombineerde studiegebieden (Afrikaanse talen en culturen, Oost-Europese talen en culturen, Oosterse talen en culturen, taal- en regiostudies) archeologie en kunstwetenschappen; geschiedenis, godsdienstwetenschappen en kerkelijk recht, wijsbegeerte en moraalwetenschappen, communicatiewetenschappen (journalistiek)

  • Sociale wetenschappen

    gecombineerde studiegebieden (global communication, international affairs, sociaal-economische wetenschappen), politieke en sociale wetenschappen, rechten, notariaat en criminologische wetenschappen, onderwijs (PBA) handelswetenschappen en bedrijfskunde (journalistiek, media en entertainment business, communicatiemanagement) (PBA)

Lessentabel

Moderne talen
domein mens & maatschappij
levensbeschouwlijk vak2
Nederlands5
geschiedenis en burgerschap2
lichamelijke opvoeding2
economische financiële competentie1/0
artistieke expressie*0/1
domein moderne vreemde talen
Engels3/4
Frans5/4
Duits3
Spaans2
domein STEM
wiskunde3
aardrijkskunde1
biologie
chemie
fysica
onderzoeksvaardigheden & STEM
natuurwetenschappen2
informaticawetenschappen
specifiek gedeelte & keuze
Latijn
bewegingswetensch.
economie
gedragswetenschappen
cultuurwetenschappen
filosofie
esthetica1/2
OLB & projectwerking
max. aantal lestijden32/33